Przyjazna kuchnia bez zarazków

150x110

Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.

Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.

Praca w kuchni nie jest już taka sama, jak kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. Zmieniły się urządzenia elektryczne, sposoby dezynfekcji, a nawet przygotowywane potrawy. Choć nie śniło się to naszym babciom, dziś obok schabowego i mielonego w obiadowym menu coraz częściej pojawiają się dania tak różne jak pizza, spaghetti, tortilla, czy chociażby sajgonki. Coraz częściej decydujemy się na kuchnie indukcyjne, patelnie i garnki z warstwą antyadhezyjną, a także szybkie i sprawne roboty kuchenne, które wykonują za nas niemal całą pracę. Nowoczesne technologie znacznie skracają pracę w kuchni, umożliwiają szybkie przygotowywanie wykwintnych potraw oraz ułatwiają sprzątanie. Dowiedz się jak korzystać z urządzeń kuchennych, nie tylko po to aby gotować, ale także by oszczędzić swój czas i zdrowie.


Od czasu, kiedy obalono popularny mit o szkodliwości kuchenek mikrofalowych (przekonanie o ich toksyczności nadal istnieje w podświadomości niektórych z nas) odkryto coraz więcej ciekawych zastosowań tych urządzeń. Jednym z nich jest walka z drobnoustrojami. Naukowcy udowodnili, że dezynfekcja w mikrofalówce to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się zarazków z kuchennych gąbek. Giną wtedy bakterie odporne na sparzanie wrzącą wodą, czy czyszczenie substancjami chemicznymi. Mikrofalówka nadaje się również do dezynfekcji drewnianych desek kuchennych, które są idealnym siedliskiem bakterii. Jeśli posmarujemy deskę sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami octu i podgrzejemy ją w mikrofali przez około 60 sekund, pozbędziemy się nie tylko bakterii, ale także nieprzyjemnych zapachów.


Producenci ściereczek i mopów robią co mogą, by skrócić czas naszego sprzątania i w ten sposób ułatwić nam życie, ale prawdziwym hitem ostatnich kilku lat stały się ręczniki kuchenne. Dziś wiele pań domu nie wyobraża sobie bez nich życia. Nic dziwnego, skoro na ściereczkach kuchennych gromadzą się szkodliwe zarazki, a w dodatku trzeba je ciągle prać. Czemu więc nie zamienić ich na wygodne jednorazowe ręczniki? Jedynym miejscem, w którym ręczniki się nie sprawdzą jest kuchenny zlew.


Specjalne promienie UV wykorzystywane są od bardzo dawna do czyszczenia pomieszczeń operacyjnych i odkażania wody, a mimo to nadal wielu osobom wydaje się ono kosmiczną technologią. Światło UV-C zabija ponad 99 % popularnych wirusów, bakterii, grzybów i alergenów. W sklepach można zakupić filtry do wody, odkurzacze, a także przenośne lampy emitujące promienie o odpowiedniej częstotliwości. Jedyny warunek skuteczności tego rozwiązania, to przytrzymanie światła nad dezynfekowanym miejscem odpowiednio długo - zazwyczaj jest to kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund. Naświetlanie ma również tę zaletę, że nie potrzeba do niego niezdrowych chemikaliów, które niszczą skórę dłoni oraz sporo kosztują. Skuteczność UV-C jest tak duża, ponieważ promienie docierają do materiału genetycznego zarazków i powodują jego nieodwracalne uszkodzenie.


Walka z bakteriami zazwyczaj wymaga od nas podjęcia pewnej aktywności, nawet wysiłku. Nowoczesne technologie sprawiają jednak, że w pewnych wypadkach nie musimy w tym celu nawet kiwnąć palcem. Wysokiej klasy naczynia kuchenne, często wzbogacane są o cząsteczki metali szlachetnych o bakteriostatycznym działaniu. Niektóre garnki i patelnie w swym składzie zawierają srebro, które od wieków ceni się za lecznicze właściwości. Naczynia zawierające cząsteczki srebra doskonale nadają się nie tylko do gotowania, ale także do przechowywania żywności, chroniąc ją przed rozwojem drobnoustrojów. Marek Ziółkowski wiceprezes zarządu firmy Ronic oferującej luksusowe naczynia kuchenne właśnie w ten sposób tłumaczy sukces przedsiębiorstwa – ludzie chcą gotować jednocześnie szybko i zdrowo, dlatego wymagają od nas najwyższej jakości produktów.


Na zachodzie, gdzie moda na ekologię rozwinięta jest w o wiele większym stopniu, niż w Polsce, urządzenia do czyszczenia powierzchni za pomocą pary są bardzo popularne. Używa się ich zarówno w domach jak i hotelach, czy szpitalach. Para wodna nie tylko zabija mikroorganizmy, ale również rozpuszcza tłuszcz, oleje, a nawet krew. Temperatura pary w urządzeniach czyszczących wynosi od 90 C° do nawet 180 C°, podczas gdy większość bakterii ginie już w 85 C°. Ceny mopów na parę wahają się w sklepach od 90 do kilkuset złotych.